De perfecte frikandel: ze bestaat!

23 januari 2018

De perfecte frikandel: ze bestaat!

Mmmm … een frietje met een frikandel. Daar zeg je geen ‘nee’ tegen. Maar hoe zorg je er nu eigenlijk voor dat je frikandel altijd superlekker is? Wel, er zijn een paar dingen waarop je moet letten. Oh, geen nood: het is heus geen ‘rocket science’.

Kies de beste frituurolie

Snacks bakken kan je op veel manieren doen. De keuze tussen olie of vet maakt een aanzienlijk verschil in smaak.

Frituurvet: de authentieke smaak

Sommige mensen en frituristen zweren nog altijd bij ossewit, of rundvet, om frietjes en snacks in te bakken. Dat geeft je frikandel een authentieke smaak. Maar niet iedereen is zo dol op die ‘extra smaak’.

Zo’n klomp dierlijk frituurvet bevat ook meer verzadigde vetzuren. Dat heeft invloed op je cholesterol en daar is je dokter écht niet blij mee.

Frituurolie: plantaardig is aardig

Vloeibare frituurolie bevat meer onverzadigde vetten, wat beter is voor je cholestorol. Voedingsdeskundigen raden vooral plantaardige olieën aan, zoals druivenpitolie, arachideolie, koolzaadolie of sojaolie.

Let wel op: sesamolie, notenolie en extra vierge olijfolie zijn niet geschikt om op zo’n hoge temperaturen te verhitten. En een frikandel kan je toch niet bakken bij lage temperaturen?

En de beste frituurolie is …

Geraffineerde zonnebloemolie heeft een een optimale hoeveelheid onverzadigde vetzuren en een neutralere smaak en geur. Zo proef je elke hap van je frikandel zonder extra smaakje.

Tenzij je ze natuurlijk bedelft onder verse ajuinsnippers, mayonaise en ketchup … Loopt het water je al in de mond?

Niet te warm, niet te koud: dit de juiste temperatuur

Een frikandel lekker en zo gezond mogelijk te bakken is heel eenvoudig: zorg dat de olie in je friteuse voorverwarmd is op een temperatuur tussen 160° en 180°.

Wij raden bij Mora aan om een frikandel toch op 180° te bakken voor het beste resultaat.

Hoe lang duurt het voor je frikandel klaar is?

Een bevroren frikandel zal in je friteuse klaar zijn na ongeveer 4 minuten bij 180°. Is ze al ontdooid? Dan is 2 minuten genoeg.

Heb je geen keukenwekker bij de hand? Een handige tip: je frikandel komt bovendrijven als ze klaar is. Gewoon goed in de gaten houden. Simpel, toch?

Weigert de friteuse dienst (Oh nee!)?

Doe een scheutje olie in de pan en bak je bevroren frikandel een minuutje of 9 op middelhoog vuur. Draai ze regelmatig om.

Je kunt ze ook bakken op de barbecue, maar dan duurt het toch al gauw een kwartiertje.

En, lekkerbek, wat heb je nu geleerd?

Om snel te smullen van de allerbeste frikandel heb je écht niet veel nodig:

  • Kies je favoriete – plantaardige – frituurolie.
  • Zorg dat je friteuse goed werkt. 
  • 2 tot 4 minuten bakken bij 180°.
  • Laat goed uitlekken.
  • Een lepeltje van je favoriete saus (of sauzen) erbij.
  • Mmmmmmm!

Ook interessant

23 januari 2018
Mmmm … een frietje met een frikandel. Daar zeg je geen ‘nee’ tegen. Maar hoe zorg je er nu eigenlijk voor dat je frikandel altijd superlekker is? Wel…
19 december 2017
Populaire frituursnack in een nieuw, heerlijk gerookt jasje
Tom Waes en Koen Wauters zullen het volmondig beamen: de Sito®Gold is, samen met mayonaise en een puntzak boordevol knapperige frietjes, Belgisch…
05 december 2017
Ovensnacks tijdens de feestdagen zijn altijd een goed idee. Jij hebt er nauwelijks werk mee en iedereen lust ze. Win-win! En toch. Je wilt niet…
06 september 2017
Wist je dat we bij Mora heel veel belang hechten aan duurzame productieprocessen? We zijn ons bewust van onze grote impact op het milieu en de…