Bye bye aangekoekt frituurvet!

19 februari 2018

Bye bye aangekoekt frituurvet!

Gebruik je je friteuse regelmatig? (Ja!) Dan is de kans groot dat die er niet meer zo fris uitziet. En aangekoekt vet verwijderen, is geen lachertje. Tenzij… je de kneepjes van het vak kent! Een schone friteuse is trouwens gezonder en doet je snacks beter smaken.  
 

De truken van de foor voor een schone frietketel 

Er is geen algemene regel om je frietketel te reinigen. Welke methode je ook gebruikt, zorg er altijd voor dat je eerst al het frietvet verwijdert. Dat doe je door het vet met een trechter in een plastic fles te gieten. En dus niet in de afvoer.  

  • Afwasmiddel: simpel en efficiënt

Deze methode kost je het meeste tijd, maar is tegelijk ook heel simpel. Vul je gootsteen met warm water en afwasmiddel. Laat daar het mandje, deksel en binnenpan van je friteuse in weken. Borstel de onderdelen nadien schoon met een schuursponsje: klaar is kees! 

  • Vaatwastablet: krachtig en makkelijk

Eigenlijk kan je hier twee kanten op: stop delen van je friteuse in de vaatwasser of stop een vaatwastablet in je friteuse. Kies optie twee als je frituurketel niet in de vaatwasser mag. In dat geval vul je je frituurpan met water, gooi je er een paar vaatwastabletten in en zet je je machine 10 minuten aan op 90°C. Resultaat verzekerd! 

  • Baking soda: natuurlijke ontvetter

Baking soda is een echte schoonmaakduizendpoot: perfect om je te verlossen van aangekoekt vet én minder agressief dan vaatwastabletten. Zo ga je te werk: vul je friteuse met water, zet aan en voeg een paar lepeltjes soda toe. Na ongeveer een half uur giet je het water weg en verwijder je eventuele vuilresten met een schuurpons. 

  • Friteusereiniger: professionele reiniging

Lijkt je frituurketel niet meer te redden? Dan is het tijd voor het grove werk: gespecialiseerde friteusereiniger. Spray op het aangekoekte vet, laat even intrekken en veeg de vetresten met een doekje weg. Friteusereiniger kan je makkelijk online bestellen. 

  • Tablet vals gebit: voordelig én natuurlijk

Hier al aan gedacht? Reinigingstabletten voor een kunstgebit kosten amper geld én zijn een stuk natuurlijker dan afwasmiddel of vaatwastabletten. Gooi gewoon water en een paar tabletjes bij in je ketel en laat die bubbels het werk maar doen! 
 

Wat als je frituurvet vuil is?

Frituurvet is meestal aan vervanging toe na 10 baksessies. Of sneller, als je bitterballen of een andere gepaneerde snack bakt. Geen nood, zo red je je frituurvet! Gooi een eiwit in een hete ketel, roer goed om en schep ’t er weer uit na een paar minuten. Dan zal het eiwit al de vuilrestjes hebben opgenomen (Werkt echt!). Je kan ook met een koffiefilter makkelijk alle restjes uit het vet scheppen. 
 

Waar komt het op neer?

Een schone frietketel? Fluitje van een cent! Kies de methode die jou het meest aanspreekt en geniet weer volop van jouw favoriete snacks. 
 

PS. Breng je gebruikte frituurvet steeds naar het containerpark. 

Ook interessant

14 december 2018
Een kakelverse nieuwe snack van Mora
Als je nog een reden zocht om vanavond naar de frituur te gaan: hier is-ie … Je favoriete nieuwe snack is eindelijk verkrijgbaar. Ga snel smullen van…
29 augustus 2018
België is hét frietland bij uitstek! De gemiddelde Belg draait z’n hand dan ook niet om voor een groot pak friet met een frikandel of één van de vele…
31 juli 2018
Er is geen beter moment dan een zonnige zomerdag om uitgebreid te aperitieven. Lekker genieten in het avondzonnetje met een fris en origineel drankje…
15 juni 2018
3 knalrecepten op ‘n rij
De beste opwarming voor het WK? Een oven vol warme ovensnacks! En omdat supporteren voor ons Belgisch elftal zoveel beter gaat met een lekkere snack…